Boršč
300g hovězí kližky nebo masitých žeber
400g vepřových žeber
1 cibule
2 stroužky česneku
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček celého pepře
1 větší sklenice zavřené červené řepy (ideálně domácí)
4 brambory
2 mrkve
150g červených fazolí z konzervy
1/4 hlávky zelí
Do tlakáče vložíme oba druhy mas, oloupanou cibuli, česnek a koření, zalijeme vodou aby bylo maso ponořeno. Zavřeme tlakáč a přivedeme k varu, vaříme nejméně hodinu, ideálně hodinu půl. Uvařené maso necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky, vývar přecedíme do většího hrnce. Do vývaru přidáme nakrájené na kostičky brambory, mrkev a nakrouhané zelí. Vaříme asi 20 minut, pak přidáme červenou řepu i s nálevem, fazole z konzervy, nakrájené maso a vaříme ještě dalších asi 15 minut.