Svíčková omáčka
5 mrkví
2 větší petržele
čtvrtku celeru
1 větší cibule
vepřovou panenku
2 bobkové listy
10 kuliček nového koření
15 kuliček pepře
7 hřebíčků
200 ml smetany ke šlehání
mouka, sádlo
sůl, pepř
Do pekáče si nakrájíme cibuli, mrkev, petržel a celer, přidáme koření, trošku posolíme a nahoru položíme osolené maso, dáme asi 2 lžíce sádla, trošku podlijeme a dáme péct doměkka. Po upečení vyjmeme maso, a zeleninu s výpekem rozmixujeme. Dáme do hrnce a přilejeme trošku vody a přivedeme k varu. Nakonec vmícháme záklechtku ze smetany a hladké mouky, povaříme a dochutíme solí dle chuti. Podáváme s nakrájeným masem a knedlíkem.